Zutphens initiatief Coach4You biedt taalondersteuning aan vluchtelingenkinderen uit het Zutphense asielzoekerscentrum om ze weg wijs te maken met de Nederlandse taal.

Coach4You is een initiatief van Gilde Zutphen dat normaliter ondersteuning biedt aan kinderen die de overgang maken van de basisschool naar de middelbare school. Veel kinderen ervaren de overgang naar de middelbare school als een ingrijpende verandering. Ze krijgen te maken met nieuwe leraren, nieuwe klasgenoten en een compleet ander schoolsysteem. Voor sommige kinderen gesneden koek, voor anderen een pittige opgave. Gilde Zutphen wilde voor de laatste genoemde groep passende ondersteuning bieden. Dat gebeurt onder de noemer Coach4You. Wanneer een ouder van een kind of een leerkracht van groep 8 twijfels heeft of een leerling het wel gaat redden op een nieuwe school, kan er contact worden opgenomen met Coach4You. Leerlingen die in aanmerking komen krijgen een persoonlijke coach die ze begeleidt tot uiterlijk het einde van de brugklas.

Voor Gilde Zutphen, initiatiefnemer van Coach4You blijft het hier niet bij. Wegens de grote instroom van vluchtelingen uit alle windstreken van de wereld, en met name het afgelopen jaar uit Oekraïne, wilde Gilde Zutphen een extra stap zetten om ook de nieuwe kinderen in ons land ondersteuning te bieden. Niet alleen taalondersteuning, maar ook begeleiding in het contact leggen met Nederlandse kinderen en het vinden van een weg in de Nederlandse cultuur is hier een onderdeel van. “Het geven van deze taallessen kan soms behoorlijk complex zijn”, aldus Cyp Wagenaar, bestuurslid van Gilde Zutphen. “Zeker het verschil tussen de al grotendeels geschoolde Oekraïense kinderen en bijvoorbeeld kinderen uit Somalië die niet of nauwelijks ervaring met onderwijs hebben” vervolgt hij. “Het initiatief is wel dermate in trek dat de zalen overvol zitten en we druk bezig zijn met uitbreiden.”

Meer informatie over dit initiatief en wat Coach4You nog meer doet vind je op de website van Gilde Zutphen.

Bekijk het volledige interview met Cyp Wagenaar (Gilde Zutphen) hier.

Door: Yorick Knol & Wilco de Jong – RTV Berkelstroom
Foto: Sander Worseling – RTV Berkelstroom