606, 2023

Britse bioscoophit in Luxor komt op voor de gezondheidszorg

By |

Vanaf donderdag 8 juni is de nieuwe bioscoophit uit Engeland ‘Allelujah’ te zien in Luxor. Het is een warm, ontroerend en komisch drama over ouder worden, maar niet bij de pakken neerzitten. Regisseur Richard Eyre viert met ‘Allelujah’ de wilskracht van de patiënten en eert de diepe betrokkenheid van het personeel in de gezondheidszorg. De film is gebaseerd op het succesvolle toneelstuk van Alan Bennett en heeft een fenomenale cast, waaronder Judi Dench, Jennifer Saunders, Julia McKenzie, David Bradley en Derek Jacobi als patiënten. De geriatrische afdeling van de Beth, een klein ziekenhuis in Yorkshire, wordt met sluiting bedreigd. Zuster Gilpin (Jennifer Saunders) en dokter Valentine zorgen met hart en ziel voor de patiënten in het regionale ziekenhuis, maar alles moet efficiënter. Personeel, bewoners en vrijwilligers laten de geplande sluiting niet zomaar gebeuren en besluiten de gemeenschap wakker te schudden.

Bron: Eigen redactie
Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

606, 2023

Kunstenaars in de Martinuskerk

By |

In de zomer is er weer open kerk in de Martinuskerk in Warnsveld met een tentoonstelling vol inspiratie. Vijf kunstenaars uit Warnsveld en Zutphen stellen kunstwerken beschikbaar of hebben nieuw werk gemaakt. Het thema is Achter de stilte. De kunstenaars zijn: Jan Baggen, Ingrid Zonneveld, Marleen Hulsbos, Cisca Waszmann en Ineke Metz. In de expositie zijn bijzondere kunstwerken te zien die de stilte en mystiek van de natuur verbeelden. Voor velen is namelijk niet alleen de kerk, maar óók de natuur de plek waar zij in contact komen met iets dat hen draagt en niet onder woorden te brengen is. Laat je daarnaast verrassen door hun werken of door het nieuwe meubilair dat de eeuwenoude kerk tot een open en lichte ruimte maakt. De tentoonstellingsperiode loopt van 20 juni tot 10 september van dinsdag tot en met zaterdag van 10:30 uur tot 16.30 uur.

Bron: Eigen redactie
Foto: VVV Zutphen

506, 2023

Zonnepanelen in Zutphen onder landelijk gemiddelde

By |

In alle Nederlandse gemeenten liggen steeds meer zonnepanelen op daken, en de gemeente Zutphen is daarop geen uitzondering: onze gemeente telt gemiddeld twee panelen per huis. Daarmee is elke woning goed voor gemiddeld 0,73 kilowatt aan zonnevermogen, een stijging van 13,3% in een half jaar tijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Al die panelen samen zijn goed voor een vermogen van zo’n 17.000 kilowatt. In vergelijking met anderen gemeenten scoort Zutphen niet al te best. Als je alle gemeenten van hoog tot laag op een rijtje zet, vind je Zutphen terug als een van de slechtst scorende gemeenten van Nederland. Kijk je alleen naar Gelderland, dan is Zutphen relatief de 48e gemeente van de 51.

Bron: De Stentor
Foto: NPS Duurzaam BV

506, 2023

Zutphen Pride

By |

De eerste editie van Zutphen Pride vindt op zaterdag 10 juni plaats. De dag start om 16:00 uur met een Pride Walk vanaf het stadhuis naar Dat Bolwerck. Vanaf 17:00 uur is er daar een gratis avondvullend festivalprogramma. Tijdens dit Pride Festival kun je onder andere luisteren naar burgemeester Wimar Jaeger en wethouder Eva Boswinkel die spreken over inclusie ten tijde van maatschappelijke en politieke polarisatie. Daarnaast zijn er lezingen en optredens en is er theater. De Zutphen Pride is een initiatief van bewoners en Gemeente Zutphen met de wens om de zichtbaarheid van lhbti-ers in de stad te vergroten. De wens is er dan ook om dit evenement jaarlijks terug te laten komen en te laten groeien. Meer informatie is te vinden op zutphenpride.nl

Bron: Eigen redactie
Foto: Arjan Gotink

506, 2023

Alle Gelderse Statenfracties willen dat minister ingrijpt

By |

Alle Gelderse Statenfracties willen dat minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers ingrijpt bij ziekenhuisorganisatie Gelre ziekenhuizen. Zij roepen de minister gezamenlijk op om maatregelen te nemen tegen verdere afslanking van het ziekenhuis in Zutphen. Die oproep is tot stand gekomen tijdens een spoeddebat dat is aangevraagd door de Gelderse SP-fractie. Volgens SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven staat de ‘bereikbaarheid van zorg in de regio onder grote druk’, nu het ziekenhuis in Zutphen zo goed als zeker wordt uitgekleed. Volgens de SP’er moet de oproep aan de minister – die vervat is in een motie – vooral gezien worden als een belangrijke steunbetuiging aan gemeenten die zich al langer sterk maken voor behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen.

Bron: De Stentor
Foto: VVV Zutphen

406, 2023

Zutphen akkoord verslagen snelheid op N348: op twee voorwaarden

By |

Een akkoord voor het verlagen van de snelheid op de N348 tussen Eefde en Gorssel lijkt een stap dichterbij. Zutphen ging lange tijd niet over stag, omdat het de bereikbaarheid van de stad zou verslechteren. De gemeente heeft nu laten weten dat het alleen akkoord gaat op twee voorwaarden. Wethouder Sjoerd Wannet laat weten dat er allereerst bij Brummen een turborotonde moet komen vanaf waar je richting beide bruggen kan rijden. Als tweede wil het college de bereikbaarheid vanaf Deventer verbeteren door de aansluiting met de A1 te vernieuwen. Als de Provinciale Staten van Gelderland en de gemeenteraden van Deventer, Lochem en Zutphen later dit jaar akkoord gaan, dan gaat de N348 vanaf 2025 flink op de schop.

Bron: De Stentor
Foto: Google Streetview

406, 2023

Rattenoverlast tussen afval in Zutphen

By |

Ratten zorgen voor steeds meer overlast tussen het afval in Zutphen. De Partij van de Dieren krijgt steeds meer meldingen binnen, waaronder uit de wijk Waterkwartier. Fractievoorzitter Iris Vellema vermoedt dat dat komt doordat mensen hun afval dumpen naast de vuilcontainer, omdat deze vol zit. Ook in het Vogelpark duiken de dieren op. Volgens Vellema zijn wandelaars die – goed bedoelend – eenden brood voeren daarvoor de reden. Om de rattenoverlast tegen te gaan, zijn er in het Vogelpark betonnen vangbakken geplaatst. De PvdD is echter geen voorstander van het bestrijden, omdat ze een belangrijk onderdeel van de natuur. Volgens Vellema wordt daarmee niet de oorzaak van het probleem aangepakt. Zij ziet liever een verbod op het voeren van brood aan eenden. In het Waterkwartier is volgens haar misschien een voorlichting nodig over het weggooien van afval of de gemeente moet de dumpingen gerichter opruimen.

Bron: De Stentor
Foto: Schrijver Zutphen

306, 2023

Samenwerking hulpdiensten Zutphen en Steenderen verstevigd

By |

De brandweerposten van Zutphen en Steenderen hebben hun samenwerking verstevigd. Beide korpsen hebben met een ernstig ongeluk geoefend in de gemeente Bronckhorst, waarbij niet alleen brandweerlieden maar ook ambulancepersoneel betrokken werden. Daarnaast hebben beide korpsen verschillende instructies gehad en tijdens een briefing werden twee presentaties getoond. De brandweer legde aan het ambulancepersoneel uit hoe zij omgaan met elektrische voertuigen. Vervolgens kreeg de brandweer een uitleg over de nieuwste technieken en zienswijzen van het ambulancepersoneel bij het stabiliseren van gewonde personen in voertuigen. Gedurende de hulpverlening zijn leidinggevenden aan het observeren wat goed gaat en wat verbetering behoeft.

Bron: Contact Zutphen-Warnsveld
Foto: Pim Haarsma

306, 2023

Hoogspanningskabels Zutphen gaan ondergronds

By |

De hoogspanningskabels rondom Zutphen gaan ondergronds. Er is alleen nog één knelpunt: de gemeente heeft berekend dat ze weer boven de grond komen bij landgoed ’t Klaphek. Dat is tevens een plek waar veel wandelaars te vinden zijn en het is een Rijksmonument. Daarin zit verbazing van landgoedeigenaar Robert Jan Tesink. De oplossing ligt volgens hem pal naast het huidige plan. 150 meter verderop ligt gemeentegrond. Het opstijgpunt komt dan in de hoek bij de Den Elterweg en het spoor waar geen wandelaar er last van heeft. Gemeentewoordvoerder Louwina Kadijk laat weten dat er een gesprek aan zit te komen met de landgoedeigenaar, om te kijken of er een oplossing mogelijk is naar ieders tevredenheid.

Bron: De Stentor
Foto: Erik van ‘t Hullenaar

306, 2023

Samenwerkingsovereenkomst wijkplatform de Hoven en gemeente

By |

Het wijkplatform de Hoven heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met de gemeente Zutphen. Met de ondertekening staat op papier dat de fysieke ontwikkeling van de wijk en de ontwikkeling van de relaties tussen de wijk en de gemeente zorgt voor een echte afspiegeling van wat er in de Hoven leeft. Zowel de buurt als de overheid investeert nu in De Hoven. Ze zien elkaar als partners, waarbij gelijkwaardigheid een van de uitgangspunten is. Buurtmakers en wijkplatform zullen de gemeente en andere betrokkenen organisaties bij de wijk betrekken bij de vragen van de bewoners met betrekking tot de ontwikkelingen.

Bron: Contact Zutphen-Warnsveld
Foto: Plaatsengids.nl