1704, 2024

Zwartrijders, drugsgebruikers en weggelopen jongens: flinke ‘oogst’ bij grote treincontrole rond Zutphen

By |

Op initiatief van een wijkagent uit Zutphen trokken medewerkers van politie, NS en Arriva gisteren samen op in een grote controle-actie op stations en in treinen. Het leverde een behoorlijke waslijst aan overtredingen op.

De controle begon rond drie uur ’s middags en duurde tot tien uur ’s avonds. Er werd gecontroleerd op de trajecten Zutphen-Vorden, Zutphen-Voorst en Empe-Apeldoorn. ,,We hebben bijna alles stations de tussen die bestemmingen liggen, meegepakt’’, vertelt een agente die meedeed aan de actie.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/zwartrijders-drugsgebruikers-en-weggelopen-jongens-flinke-oogst-bij-grote-treincontrole-rond-zutphen~a5558590/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

1704, 2024

Is Zutphen de leukste gemeente van Nederland?

By |

Waarom is Zutphen zo prettig om in te wonen? Laat het ons weten, want De Stentor gaat samen met het AD en de andere aangesloten regionale titels op zoek naar de leukste gemeente van Nederland. Is het prachtig groen in Zutphen? Zijn het de fijne wegen en fietspaden of toch de kroegen en sociale activiteiten? In een speciale gemeentetest kun jij je stem laten horen over je eigen omgeving.

Het is de kans om mee te praten over de kwaliteit van het bestuur of bijvoorbeeld de aanwezigheid van openbaar vervoer. Je kunt Zutphen beoordelen aan de hand van tien thema’s. Want iedere gemeente heeft zo zijn eigen sterke kanten. Waar ben jij tevreden over en waar moet er een tandje bij?

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/is-zutphen-de-leukste-gemeente-van-nederland~a4f7f192/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

1604, 2024

Samen in actie voor de Toren-Kunst-Kamer

By |

Cultuurhuis Geweldig! en Advidens, zelfstandig adviseur van de Regiobank, hebben de handen ineen geslagen om de Toren-Kunst-Kamer te realiseren. Er worden al verschillende creatieve activiteiten georganiseerd in de sfeervolle Torenkamer, zoals schilder- en schrijfworkshops. Ook heeft een groepje bewoners er al samen een mooi kleurrijk kleed gevilt voor aan de wand. Hoe leuk zou het zijn als er nog veel meer mogelijk wordt? Gezellig samen handwerken, diamond painten of bloemschikken? Creatieve technieken leren zoals tuften, spinnen of portret tekenen? Om dat voor elkaar te krijgen is er een Samen voor de Buurt actie gestart.

Samen voor de Buurt is een landelijk platform van de Regiobank om bekendheid te geven aan lokale initiatieven en er geld voor in te zamelen middels crowdfund acties. Het samen realiseren van projecten in de buurt of wijk, past bij het doel van de Regiobank om een ‘buurtzame bank’ te zijn. Het Zutphense kantoor Advidens van Regiobank en Cultuurhuis Geweldig! zijn samen de actie gestart om de Toren-Kunst-Kamer te realiseren. Het doel is om ruim € 3000 in te zamelen om de inrichting geschikter te maken, de bekendheid te vergroten en het aanbod van creatieve activiteiten uit te breiden. In ruil voor een donatie is er een divers palet aan beloningen beschikbaar. Op het moment van schrijven van dit bericht heeft de Toren-Kunst-Kamer al 31 supporters die samen een bedrag van € 2500 hebben gedoneerd. Als er meer dan het doelbedrag wordt opgehaald, kunnen er extra materialen en gereedschappen worden aangeschaft om nog meer mogelijk te maken.

Bron: Eigen redactie
Foto: Toren-Kunst-Kamer

1604, 2024

Meer sociale eenzaamheid en minder participatie in regio Noord- en Oost-Gelderland

By |

Een toenemend aantal volwassenen in de regio Noord- en Oost-Gelderland voelde zich de afgelopen jaren sociaal eenzaam en miste een betekenisvolle relaties met een brede groep mensen, zoals kennissen, collega’s of buurtgenoten.

Om een beter beeld te krijgen van deze ongunstige trend, voerde GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) afgelopen najaar een verdiepend onderzoek uit op de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022. Onderdeel van dit onderzoek was een panelonderzoek naar sociale bezigheden. Uit het op maandag 15 april 2024 gepubliceerde rapport blijkt dat er een daling te zien is in het doen van sociale activiteiten en vrijwilligerswerk. Irene Linders-Wouters, Adviseur Gezondheidsbevordering bij GGD NOG: “Eenzaamheid is een complex probleem en veel factoren hebben invloed. Het voorkomen van eenzaamheid en het stimuleren van ontmoeting en verbinding is een belangrijke opdracht. Onderzoek laat zien dat dit bijdraagt aan veel facetten van (positieve) gezondheid.”

Bron: Eigen redactie
Foto: Lonneke Ruesink

1504, 2024

Drie nieuwe Zutphense Archeologische Publicaties

By |

Over drie interessante onderzoeken van team archeologie van de gemeente Zutphen zijn nu drie boeken uitgebracht. Het zijn de nummers 160, 161 en 162 in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties.

De boeken hebben uiteenlopende onderwerpen. ZAP 160, Zwevende Erven, is de scriptie van Krijn Wilkens. De afgestudeerde jonge archeoloog van Saxion deed onderzoek naar de effecten van klimaatveranderingen op de vestigingskeuze van mensen in en om Zutphen tussen 1500 voor Christus tot 1500 na Christus. Een uniek onderzoek en zeer relevant in relatie tot de actualiteit.

ZAP 161 Sporen uit de ijzertijd, middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog in Warnsveld biedt zeer veel nieuwe inzichten in de lange bewoningsgeschiedenis van Warnsveld aan de hand van het archeologisch onderzoek tijdens de rioolvervanging in het zuidelijk deel van het oude dorp. De tijdreis voert van een 2700 jaar oude en mysterieuze kuil tjokvol vondsten in de Oranjelaan, via 1100 jaar oude boerenerven in de Kremerskamp naar de strijd tijdens de bevrijding van Warnsveld op 4 april 1945 op het Schoolplein. ZAP 165 gaat over een heuse schatvondst die bakker Kelderman in 1932 deed in het pand Turfstraat 4. De muntschat is in verband te brengen met de angstige dagen van de Tachtigjarige Oorlog, rond 1580. Wie begroef de schat? Wanneer? En waarom? De eerste exemplaren overhandigde Michel Groothedde, aan wethouder Sjoerd Wannet, die er direct nieuwsgierig in bladerde: “Met deze publicaties laat Zutphen weer zien dat het een echt erfgoedlaboratorium is. Door de samenwerking met kennisinstellingen, het archief en de archeologische dienst weten wij elke keer het verhaal van Zutphen nog rijker te maken. Een ware kennisexplosie.”

Bron: Eigen redactie
Foto: Gemeente Zutphen

1504, 2024

Nieuwe buurtkoelkast in Zutphen geplaatst

By |

De gemeente Zutphen is een buurtkoelkast rijker! In de wijk Noordveen werd bij het DWK-gebouw de kast feestelijk onthuld.

Een buurtkoelkast staat op een openbare plek en is bedoeld om etenswaren te delen. Naast de koelkast staat ook een kast voor etenswaren die niet koel bewaard hoeven te worden. Hierin vind je ook producten als shampoo en maandverband. Heb je eten of voedingsmiddelen over? Plaats het in de buurtkoelkast. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen. Behalve buurtbewoners plaatsen ook winkels en restaurants geregeld wat in de koelkasten. De buurtkoelkast is voor iedereen. Dus pak eruit wat je nodig hebt. Het is gratis. Mensen die niet veel geld hebben, kunnen hierdoor ook gezond eten. In de gemeente Zutphen staan nog twee buurtkoelkasten. In De Hoven bij de Weg naar Voorst 18 en in Warnsveld in ’t Warnshuus. De buurtkoelkast in wijkcentrum Lighthouse op het Waterkwartier: wijkcentrum is vorig jaar helaas afgebrand, maar er komt nog een nieuwe voor in de plaats.

Bron: Eigen redactie
Foto: Hulpwijzer Zutphen

1404, 2024

Zoektocht naar nieuwe burgemeester gestart

By |

Zutphen is van start gegaan met de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad is aan het bekijken wat voor een persoon dit moet zijn en schakelt de hulp in van inwoners.

Zowel online als op papier is een onderzoek gestart door onderzoeksbureau Citisens. In opdracht van de gemeente onderzoekt het bureau aan de hand van stellingen hoe de Zutphense inwoner een profiel schetst van een nieuwe burgemeester. Online is het onderzoek in te vullen op mijnburgemeesterzutphen.nl. Op het stadhuis en in verschillende buurtcentra liggen papieren vragenformulieren. Het onderzoek loopt t/m 21 april.

Bron: Eigen redactie
Foto: Eigen redactie

1404, 2024

Yoga, acupunctuur of mindfulness: Gelre Ziekenhuizen heeft nu spreekuur over levensstijl voor patiënten met kanker

By |

Gelre ziekenhuizen is onlangs begonnen met een nieuw spreekuur dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met kanker, naast de medische behandeling. Denk hierbij aan advies op het gebied van beweging, voeding, gebruik van supplementen en stressvermindering.

Tijdens het spreekuur integrale geneeskunde kijkt physician assistant Kelly Dollenkamp naar wat een patiënt zelf kan doen om de gezondheid te bevorderen, naast de medische behandeling.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/yoga-acupunctuur-of-mindfulness-gelre-ziekenhuizen-heeft-nu-spreekuur-over-levensstijl-voor-patienten-met-kanker~a19568b4/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

1304, 2024

Verdachte (62) van moord op Duncan Zwakke blijft langer in cel, jongere broer wel op vrije voeten

By |

Pandeigenaar E.J. van T. (62) wordt verdacht van moord op Duncan Zwakke. Dat stelt justitie vrijdag na vragen van de Stentor. De man uit Zutphen wordt daarmee officieel gelinkt aan de dood van Zwakke, die sinds 1989 als ‘vermist’ is opgegeven. Van T. blijft in elk geval de komende twee weken vastzitten. Zijn jongere broer is vrijdag vrijgelaten.

E.J. van T. werd vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat Van T. langer in de cel blijft. Bij die voorgeleiding sprak justitie nu uit dat de bekende pandeigenaar verdacht wordt van de moord op Duncan Zwakke.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/verdachte-62-van-moord-op-duncan-zwakke-blijft-langer-in-cel-jongere-broer-wel-op-vrije-voeten~ad5707c2/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

1204, 2024

Door ‘MRI-scan’ een beetje veiliger achter de regionale dijken; honderden nieuwe peilbuizen gaan sterkte van dijk in de gaten houden

By |

Het gaat weer iets veiliger worden achter de dijken in de Achterhoek en Liemers. Binnenkort kan waterschap Rijn en IJssel de kwaliteit van een dijk op elk moment vanaf een afstand checken. De dijkbeheerder gaat na een succesvolle proef honderden peilbuizen plaatsen met gespecialiseerde zendertjes.

De peilbuizen komen gemiddeld om de 2 kilometer langs de dijken te staan, in rijen van vier: een buis aan de voet van de binnen- en buitenkant van de dijk en nog eens peilbuizen een stuk landinwaarts en richting de rivier. In de peilbuizen zitten meetapparaten en zendertjes die het grondwaterpeil in de gaten houden. De zendertjes zijn ook bereikbaar als de buizen zelf onder water staan.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/bronckhorst/door-mri-scan-een-beetje-veiliger-achter-de-regionale-dijken-honderden-nieuwe-peilbuizen-gaan-sterkte-van-dijk-in-de-gaten-houden~a67720a4/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie