2805, 2023

Ixta Noa thema-avond: angst en dwang

By |

Ixta Noa organiseert woensdagavond 31 mei 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur een thema-avond over angst en dwang. In de avond zal er een voorlichting gegeven worden door ervaringsdeskundigen van de ADF-stichting. In deze thema-avond vertellen twee ervaringsdeskundigen van de Angst- Dwang- en Fobie Stichting (ADF) hoe het is om te leven met een (ernstige) vorm van angst of dwang. Ze geven theoretische achtergrond en praktische tips over hoe er mee om te gaan. Hoe herken je OCD en hoe ga je er zelf of als naaste mee om? Angst en dwang liggen nog erg in de taboesfeer en worden lang niet altijd herkend, serieus genomen, of behandeld. Als betrokkene kun je al een groot verschil maken. De avond zal plaatsvinden in het Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen. Toegang is gratis, aanmelding vooraf is mogelijk. Er is ook de mogelijkheid om online deel te nemen door vooraf een mail te sturen.

Bron: RTV Berkelstroom
Foto: Ixta Noa

2705, 2023

Drie Koninklijke onderscheidingen tijdens jubileumconcert Excelsior Warnsveld

By |

Tijdens het jubileumconcert ter ere van het 100-jarig bestaan van muziekvereniging Excelsior Warnsveld, dat plaatsvond in de Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen, mocht burgemeester Wimar Jaeger drie ‘royale’ verrassingen uitreiken. Als eerste overhandigde hij de Koninklijke Erepenning aan de vereniging als teken van waardering vanuit het Koninklijk huis voor de maatschappelijke rol die de vereniging al 100 jaar vervult. Daarnaast kregen twee leden van de vereniging, echtpaar Hans en Rita Beldman, beide de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de toespraken was de burgemeester vol lof over de muziekvereniging, stond hij stil bij de lange historie en somde hij activiteiten op uit het actieve vrijwilligersleven van Hans en Rita Beldman. Na de toespraken overhandigde hij de Koninklijke Erepenning aan de muziekvereniging en kregen Hans en Rita het lintje opgespeld. Een toch al feestelijke avond kreeg zo een Koninklijk tintje!

Bron: Contact Zutphen-Warnsveld
Foto: Studio Alphen

2705, 2023

Zutphen on the Beach keert terug

By |

Zutphen on the Beach keert van 26 augustus t/m 4 september terug. Het evenement was vorig jaar een groot succes. Een beachcourt midden in de stad op het ’s Gravenhof met daarop en omheen tal van activiteiten spreekt blijkbaar enorm tot de verbeelding. Daarom is de werkgroep Zutphen on the Beach weer aan de slag om de editie 2023 nog actiever en mooier te maken. Uiteraard is men weer gastheer voor het eredivisie volleybaltoernooi King & Queen of the Court en kan men wederom tokkelen vanaf de Walburgistoren. Verder zkomen er tal van andere (beach-)sporten aan bod, in demonstraties of om zelf te doen. Het evenement wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers van het Beach Center Zutphen Warnsveld, Walhallab, WSV Volleybal en tal van andere organisaties. Ook de gemeente Zutphen werkt mee om het weer tot een succes te maken, onder andere door subsidie te verstrekken, en tal van sponsoren hebben zich alweer aangemeld om de organisatie te ondersteunen.

Bron: Contact Zutphen-Warnsveld
Foto: Zutphen on the Beach

2605, 2023

Tweede Pinksterdag: Maja-concert in Bijentuin Zutphen

By |

Op Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, speelt om 15:00 uur de jazzband Maslo’s Equipe in de Bijentuin in Zutphen. Het gaat om een klapstoelconcert in de serie: “Maja-concerten”. Muzikanten uit Zutphen spelen akoestisch op een klein podium in de tuin.  Het publiek neemt eigen stoeltjes mee en er geldt een vrije entree. Na de concerten gaat de pet rond voor een vrijwillige bijdrage.  De Majaconcerten zijn mede mogelijk gemaakt door het Torenfonds. De muzikanten van Maslo’s Equipe brengen “Lowlands-Highlife”, een uniek genre ontstaan in Zutphen. Met drie blazers die thuis zijn in de jazz en een ritmesectie die de afrobeat vereert, staan de vensters naar de wereld wagenwijd open. Deze wereldse inslag, gecombineerd met poëtische Nederlandstalige teksten, maakt een unieke combinatie. Lowlands-Highlife is een eigen genre: kaaskoppen en wereldmuziek.

Bron: RTV Berkelstroom
Foto: Bijentuin Braamkamp

2605, 2023

Viswinkel versus gemeente Zutphen: Picknicktafels zorgen nog steeds voor gesteggel

By |

Nog altijd is er onenigheid tussen de gemeente en viswinkel Jan van de Krent over hun picknicktafels. Vier knalblauwe picknicktafels staan al bijna 20 jaar naast de winkel op De Mars aan de Zweedsestraat. Afgelopen november gingen handhavers het gesprek met de eigenaar aan en niet veel later stuurt de gemeente een brief waarin gewaarschuwd wordt voor boetes. Maar Jan van de Krent verweert zich. In de verstreken maanden zijn beleidsregels en bestemmingsplannen nageplozen en is er bezwaar aangetekend bij de gemeente. De gemeente veegt op haar beurt dat bezwaar van tafel. De familie Remmelink, die Jan van de Krent runt, stapt nu naar de rechter. Zij vinden dat de regels zijn verjaard. De gemeente stelt dat er sprake is van een overtreding, want consumptie ter plekke mag niet.

Bron: De Stentor
Foto: Jan van de Krent

2505, 2023

Aantal rijbewijshouders in Zutphen gestegen

By |

In Zutphen heeft 78 procent van de inwoners boven de zeventien een autorijbewijs. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Het aantal rijbewijshouders in de gemeente Zutphen is de afgelopen vijf jaar licht gestegen. Begin 2023 hadden 31.500 mensen in Zutphen een rijbewijs. In 2019 waren dat er 30.000. Zutphen staat op plek 287 van gemeenten met relatief de meeste rijbewijshouders. In de gemeente Staphorst is het percentage het hoogst. In Amsterdam het laagst. Op 1 januari 2023 hadden in totaal ruim 11,5 miljoen mensen een Nederlands rijbewijs.

Bron: De Stentor
Foto: ANP

2505, 2023

De Roparun komt weer door Zutphen

By |

Aanstaande zondag, Eerste Pinksterdag, keert de Roparun traditiegetrouw terug naar Zutphen. Een dag eerder vertrekken de 50 deelnemende teams vanaf evenementenlocatie Vliegveld Twenthe. In estafettevorm zullen zij ruim vijfhonderd kilometer door Nederland afleggen. Op zondagavond vanaf 20.15 uur zullen ze tot ongeveer 02.30 uur door Warnsveld, Zutphen en de Hoven komen. Op maandag is de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Het sponsorgeld dat door de teams wordt opgehaald, zal via Stichting Roparun worden besteed aan palliatieve zorg voor mensen met kanker. De Stichting Doorkomst Roparun Zutphen wil er alles aan doen om lopers, fietsers en begeleiders een warm onthaal te geven. Op de route van circa zeven kilometer lang worden waxinelichtjes in glazen potten neergezet om daarmee de teams te verwelkomen.

Bron: De Stentor
Foto: Ronny te Wechel

2405, 2023

Verwijderde dossiers in gemeente Zutphen toch gevonden

By |

Tientallen per ongeluk verwijderde dossiers uit de gemeente Zutphen zijn toch teruggevonden. Bij het overzetten van talloze documenten naar een nieuw systeem verdwenen een half jaar geleden zo’n veertig dossiers gedeeltelijk of helemaal. Tien van die dossiers werden door de gemeente aangemerkt als ‘belangrijk om te bewaren’. Die gaan over bijvoorbeeld omgevingsvergunningen, sloopmeldingen of grondverhuren. Minder belangrijke dossiers bevatten terugbelverzoeken of meldingen over de openbare ruimte. Wethouder Sjoerd Wannet laat weten dat de gemeente een scan heeft laten uitvoeren om te kijken of ze nog ergens anders te vinden waren. Dit kon worden onderzocht, omdat zogenoemde ‘metadata’ van de digitale documenten wel bewaard waren gebleven. Op dit moment is Zutphen net begonnen om al die documenten weer over te zetten. Aan het einde van het jaar moet dat voltooid zijn. Volgens Wannet zijn er dan geen belangrijke gegevens verloren die bewaard moeten worden.

Bron: De Stentor
Foto: ANP

2305, 2023

Provincie Gelderland deelt meeste taakstraffen uit

By |

Vorig jaar zijn er in Gelderland 4030 taakstraffen uitgedeeld. Daarmee is Gelderland koploper in heel Nederland, blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland. 3390 van de taakstraffen werden uitgevoerd. Een van de meest voorkomende redenen om een taakstraf uit te moeten voeren, is een verkeersdelict. Het gaat hier dan om 30%. Daarmee is deze groep inmiddels groter dan de groep mensen die wegens agressie tegen personen een taakstraf moet uitvoeren.  Voorbeelden van taakstraffen zijn vuil prikken op straat, graffiti verwijderen en helpen in de keuken van een verpleeghuis. Door de pandemie staan er nog altijd een handje vol taakstraffen open. Een woordvoerder van Reclassering Nederland verwacht deze dit jaar volledig te hebben weggewerkt.

Bron: De Stentor
Foto: Omroep Gelderland

2205, 2023

Burgemeester Zutphen jaagt op drugscriminaliteit

By |

Burgemeester van Zutphen, Wimar Jaeger, heeft zelf gejaagd op drugscriminaliteit. Vorige week heeft hij een dag meegelopen met de politie, waarna hij tot de conclusie kwam dat Zutphen meer moet doen tegen ondermijning en drugsgerelateerde criminaliteit. De taken van de handhavers zijn onderverdeeld in drie categorieën: hoog, midden en laag. Elk jaar bekijkt de gemeente Zutphen waar de prioriteiten voor deze handhavers moeten liggen. Die zijn in een nieuwe prioriteitenlijst die ze nu meekrijgen glashelder: signaleren en tegengaan van drugsoverlast. Drugscriminaliteit in Zutphen neemt volgens Jaeger toe en in grotere mate dan in andere gemeenten in de regio. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar volgens hem steekt Zutphen het niet heel goed af bij andere gemeenten in de regio.

Bron: De Stentor
Foto: Shutterstock