812, 2023

Voorst zet streep door beoogde belastingverhoging voor boeren

By |

De gemeenteraad van Voorst zet een streep door een nieuwe belasting voor veehouders in de gemeente.

Boeren met meer dan 200 melkkoeien zouden in het nieuwe jaar belasting moeten betalen om uit te breiden. De Voorster raad wil dat niet vanwege de huidige situatie van boeren in Nederland. Pijnlijk voor veel partijen in de gemeenteraad is dat Voorst juist net weer bezig is een goede band op te bouwen met de boeren, na de stikstofprotesten van vorig jaar en de daaruit voortvloeiende omgekeerde vlaggenkwestie. De gemeente trekt vanaf volgend jaar zelfs jaarlijks 90.000 euro uit voor een nieuwe boerencontactpersoon, die de banden warm moet houden.

Bron: De Stentor
Foto: ANP

812, 2023

Lawine aan WOZ-bezwaren in o.a. Zutphen

By |

Vijf Gelderse gemeenten, waaronder die van Zutphen, moeten een lawine aan WOZ-bezwaren verwerken. Zoveel dat belastingcentrum Tribuut dat dit jaar niet eens afkrijgt.

Dat centrum regelt de WOZ-vaststelling en afhandeling van de bezwaren voor de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Voorst en Zutphen. Die zijn door de financiële strop miljoenen euro’s extra kwijt. In de vijf gemeenten samen tekenden 14.000 huishoudens bezwaar aan tegen de WOZ-beschikking, een record. Directeur Bert Groot Wesseldijk van Tribuut schrijft de bezwarenexplosie toe aan de spectaculaire stijging van de waarde van woningen die mensen in de WOZ-vaststelling terugzien.

Bron: De Stentor
Foto: Maarten Sprangh/Jeroen Jazet

712, 2023

Torenhoge salarissen bij jongerencentrum Walhallab

By |

Bestuurders van jongerencentrum Walhallab in Zutphen hebben zichzelf hoge salarissen gegeven, terwijl dat is in strijd met de eigen statuten.

De penningmeester en secretaris ontvingen de afgelopen vier jaar bedragen die een gemiddeld salaris overstijgen en werden per jaar alleen maar hoger. Meest opmerkelijk: volgens de jaarverslagen deden de bestuurders hun werk vrijwillig. Uit de verslagen blijkt dat de huur van het pand met 30.000 euro de grootste kostenpost zou moeten zijn, terwijl er bijna 70.000 euro aan ‘bestuurderskosten’ is weggeschreven. Via een aangespannen rechtszaak door medewerkers zijn de bestuurders inmiddels ontslagen. Volgens wethouder Jasper Bloem wordt de administratie vanaf het nieuwe jaar goed in de gaten gehouden. Het werk met de jongeren gaat door, maar hangt aan een zijden draadje.

Bron: De Stentor
Foto: Arjan Gotink

712, 2023

Winterfestijn Zutphen staat voor de deur

By |

Duizenden lampjes, kerstbomen, livemuziek, straattheater, (kinder)attracties, foodtrucks en sfeervolle kerstkramen: op zondag 10 december beleeft het hele gezin een magische dag uit tijdens het Winterfestijn in Zutphen. Op deze extra koopzondag is het feestelijk shoppen in de binnenstad van Zutphen. Het Winterfestijn duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

Na de succesvolle eerste editie van het Winterfestijn in 2022 organiseert Zutphen Promotie in samenwerking met de ondernemers uit de binnenstad ook dit jaar weer een magisch festijn. Voor de opzet is dezelfde formule als die van vorig jaar gekozen, maar met weer andere attracties. De stad is sfeervol versierd voor de kerstdagen, met kerstbomen en duizenden lichtjes. De winkels zijn open en op de Houtmarkt is een kerstmarkt met foodtrucks en houten sfeerkramen met lekkernijen, kerstartikelen en andere snuisterijen. Ook in de Nieuwstad en de Spittaalstraat staan tientallen sfeervolle kramen en in de Laarstraat is de Zeldzaam Mooi Wintermarkt met unieke, originele en handgemaakte producten.

Hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – is het reuzenrad op de Groenmarkt. Het volledige programma van het Winterfestijn is af te halen bij de VVV op de Houtmarkt en te downloaden op www.winterfestijnzutphen.nl.

Bron: Eigen redactie
Foto: Zutphen Promotie

612, 2023

Live muziekmiddag en filmavond in buurthuis ’t Nut in Warnsveld

By |

Perspectief Zutphen organiseert een muziekmiddag en een filmavond. Op 16 en 21 december worden deze twee activiteiten georganiseerd in buurthuis ’t Nut.

“Bij deze activiteiten kun je nieuwe mensen of oude bekenden ontmoeten. Of gewoon lekker genieten van de film en de muziek,” vertelt sociaal makelaar Dajo Steendam van welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen. “In mijn contacten met mensen uit de buurt en vanuit een inspiratie dag merkte ik dat er behoefte is aan dit soort activiteiten. Daarom gaan we hier nu, met een aantal buurtbewoners mee aan de slag. Extra hulp is welkom, dus ben je liefhebber van muziek of film, neem vooral contact met me op, zodat er nog meer activiteiten georganiseerd kunnen worden.” Lekker swingen, ontmoeten en meezingen met muziek uit de jaren 60/70. Op zaterdag 16 december verandert buurthuis ‘t Nut in een klein muziekparadijs. Onder het genot van een drankje en een hapje word je door de band NoDox meegenomen naar de sferen van de jaren 60/70. Op donderdag 21 december organiseert Perspectief Zutphen samen met buurtbewoners en met Luxor Theater Zutphen een filmavond. De Franse familiefilm die wordt vertoond is nog een verrassing, maar is zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met Luxor.

Bron: Eigen redactie
Foto: Perspectief Zutphen

612, 2023

Modelspoorbeurs in Hanzehal Zutphen

By |

Modelspoorclub de Blokkendoos een Zutphense vereniging organiseert op 16 en 17 december 2023 weer een gevarieerd modelspoorevenement in de Hanzehal te Zutphen onder de naam ‘Modelspoorbeurs Zutphen’.

Met deze beurs wil de club weer hun passie tonen aan een groter publiek. Daarnaast willen ze graag anderen, vooral jongeren, interesseren voor deze hobby. Tijdens deze beurs besteden wij weer extra aandacht aan zelfbouw modelspoorbanen gemaakt door verenigingen en leden van stoomtreinen tot ICE-trein dit weekend rijden op een aantal modelspoorbanen complete ICE treinen die we in Nederland ook zien rijden.

Bron: Eigen redactie
Foto: Theo Damen

512, 2023

Ruud Rutten ontvangt Koninklijke onderscheiding

By |

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger heeft een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Ruud Rutten uit Zutphen. Hij is vanwege zijn jarenlange inzet voor de verslavingszorg benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking van het lintje vond plaats in Apeldoorn tijdens een mini-symposium over verslavingszorg. Ruud Rutten nam hier afscheid als directeur van Tactus. De heer Rutten heeft zeer veel betekend voor de ontwikkeling van de verslavingszorg, niet alleen in de regio maar in heel Nederland. Hij heeft bijna veertig jaar bij Tactus gewerkt (ook al bestaat die naam nog niet zo lang). Door de onvermoeibare inzet en duidelijke visie van Rutten werden de expertise van verslaving en psychiatrie aan elkaar verbonden. Hij zorgde er ook voor dat zorgverleners, wetenschappers en ervaringsdeskundigen intensief met elkaar gingen samenwerken. Hierdoor verbeterde de verslavingszorg enorm.

Bron: Eigen redactie
Foto: Maarten de Kok

512, 2023

Coronasteun kost ijssalon de kop

By |

De Warnsveldse ijssalon spIJS is failliet. Het bedrijf is ten onder gegaan doordat het de verkregen coronasteun volledig moest terugbetalen.

Dertig medewerkers staan nu op straat. Deels zijn dat mensen die in het kader van re-integratie aan het werk waren. De coronatijd kwam de winkel door dankzij de overheidssteun via de NOW-regeling. Volgens het openbare register dat het UWV bijhoudt, is aan spIJS bijna 83.000 euro uitgekeerd. De controle of de coronasteun terecht was, vond later plaats. Volgens eigenaresse Judith Ottema valt het bedrijf door de inschrijfdatum bij de Kamer van Koophandel i.c.m. de verbouwing tussen wal en schip. De locatie van spIJS in Zutphen valt buiten dit faillissement.

Bron: De Stentor
Foto: Arjan Gotink

412, 2023

Twee gewonden in azc Zutphen

By |

De politie heeft drie mensen aangehouden in het Zutphense azc.

Door een nog onduidelijke situatie gingen ze afgelopen weekend op een melding af, de verdachten konden snel worden ingerekend. Twee van hen liepen letsel op door mogelijk een scherp voorwerp. De politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd. De verdachte zonder letsel is weer vrij, de andere twee personen zitten nog vast. Alle verdachten zijn woonachtig in het azc in Zutphen.

Bron: De Stentor
Foto: Persbureau Heitink

412, 2023

GGD organiseert regiotour voor coronaprik

By |

GGD Noord- en Oost-Gelderland organiseert een tour door de regio voor het laten zetten van een coronaprik. Inwoners die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona kunnen van 18 tot en met 22 december een coronaprik halen.

Dit kan zowel op afspraak als via vrije inloop. De vaste coronapriklocaties in Apeldoorn, Lichtenvoorde en Nunspeet sluiten op 15 december. Daarna is het nog een week mogelijk een coronaprik te halen op tijdelijke priklocaties. Na 22 december sluiten alle locaties. Alleen voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen, is de coronaprik ook later nog beschikbaar. In Zutphen kun je op 21 en 22 december binnenlopen bij Wijkcentrum Waterkracht.

Bron: Eigen redactie
Foto: GGD Noord- en Oost-Gelderland