2507, 2024

Gebruik kinderopvang in Zutphen stijgt harder dan in de rest van Nederland

By |

Vaders en moeders in Zutphen hebben hun kinderen vorig jaar vaker naar de opvang gebracht dan in 2020. Een gemiddeld kind in deze gemeente bracht vorig jaar 317 uur bij de kinder- of buitenschoolse opvang door, vergeleken met 248 uur drie jaar eerder. Dat is zes uur per week, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het totaal aantal kinderopvanguren in Zutphen is de afgelopen drie jaar met 22,0 procent gestegen — harder dan gemiddeld in heel Nederland. Deze cijfers zijn gebaseerd op het totaal aantal kinderen tot en met elf jaar — dus ook de groep die nooit naar de opvang gaat.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/gebruik-kinderopvang-in-zutphen-stijgt-harder-dan-in-de-rest-van-nederland~aba2a5a8/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

2407, 2024

Faillissement van jongerenwerkplaats Walhallab krijgt mogelijk staartje voor bestuursleden

By |

Het faillissement van de omstreden jongerenwerkplaats Walhallab krijgt mogelijk een naar staartje voor de voormalige bestuursleden. De curator start deze zomer een zogeheten rechtmatigheidsonderzoek. Daardoor moet duidelijk worden in hoeverre er sprake is geweest van wanbeleid van de drie bestuurders.

Ruziënde bazen, klachten over machtsmisbruik én een relatie tussen een stagiair en een van die bazen, die betaalde seks met vreemde mannen regelt. Walhallab bleek een broeinest van ruzies, intimidaties, een dubieuze administratie en seksueel grensoverschrijdend gedrag, ondanks succesverhalen van ouders die er een oplossing vonden voor hun thuiszittende kinderen.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/faillissement-van-jongerenwerkplaats-walhallab-krijgt-mogelijk-staartje-voor-bestuursleden~ad97d8df/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

2307, 2024

Zutphense Boekenmarkt keer terug na 2 jaar afwezigheid

By |

Na een onderbreking van twee jaar verwelkomt Zutphen opnieuw boekenliefhebbers op de Zutphense Boekenmarkt. Dit jaar vindt het evenement plaats op zondag 28 juli van 10.00 tot 17.00 uur in het historische centrum van Zutphen. De Groenmarkt en Marspoortstraat worden omgetoverd tot een paradijs voor boekenliefhebbers, met talloze kramen vol tweedehands en antiquarische boeken. De boekenmarkt is gratis toegankelijk. Er zijn ruim 50 kramen met een gevarieerd aanbod.

De markt biedt een gevarieerd aanbod aan tweedehands- en antiquarische boeken en ander drukwerk als prenten, kaarten en reisgidsen. Er is een breed scala aan genres beschikbaar, waaronder literatuur, poëzie, topografie, kunst, kinderboeken, strips en sport. Dit jaar heeft een extra betekenis voor de boekenmarkt. De markt kon de afgelopen jaren niet plaatsvinden na het plotselinge overlijden van Henk Steinvoort in 2022. Henk was de drijvende kracht achter het evenement. “De afgelopen jaren kregen we veel vragen van bezoekers of de boekenmarkt nog terugkwam. Samen met Ruud Postma van Antiquariaat Mooi Exemplaar hebben we vanuit Stichting Zutphen Promotie de schouders eronder gezet om ervoor te zorgen dat dit prachtige evenement behouden zou blijven voor de stad.” zegt Anna Brand van Stichting Zutphen Promotie. “Dit jaar eren we het nalatenschap van Henk Steinvoort met een boekenmarkt die zijn liefde voor boeken en Zutphen weerspiegelt.”

Bron: Eigen redactie
Foto: Stichting Zutphen Promotie

2207, 2024

Warnsveldse huisartsen fietsen 1840 kilometer om hun beroep te promoten

By |

De huisartsen uit Warnsveld (HOED de Blikvanger en Praktijk Bouma/Visser) gaan binnenkort gezamenlijk een uitdaging aan. Acht van hen, inclusief een huisarts in opleiding, beginnen op 17 augustus aan een veertien dagen durende fietsestafette langs de landsgrenzen om hun vak te promoten.

 ‘Huisarts op de kaart’. Zo heet de bijzondere actie van de Warnsveldse huisartsen. Kaart heeft hierbij een dubbele betekenis, namelijk die van landkaart en op de kaart zetten. Dat laatste is volgens huisarts Douwe Faber (48) en huisarts in opleiding Sjoukje de Vries (28) hard nodig.

Lees hier verder: https://www.contactzutphen.nl/nieuws/zorg/491539/warnsveldse-huisartsen-fietsen-1840-kilometer-om-hun-beroep-t

Bron: Contact Zutphen-Warnsveld
Foto: Douwe Faber

2107, 2024

Julie de la Fuente gaat na 37 jaar met pensioen bij Muzehof

By |

Julie de la Fuente gaat deze zomer met pensioen na 37 jaar werken, waarvan 35 jaar als dansdocent en 9 jaar als cultuur- en buurtsportcoach bij Muzehof Cultuur en School.

Ze startte in 1987 en werkte intensief samen met collega Joke Rebel. Julie heeft talloze leerlingen geïnspireerd, die vaak naar vakopleidingen doorstroomden. Naast danslessen gaf ze vorm aan diverse welzijnsprojecten en was actief als intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Sinds 2015 werkte ze ook als buurtsportcoach en cultuurcoach in Zutphen, waarbij ze cultuureducatie op basisscholen organiseerde. Julie benadrukt het belang van dansen voor alle leeftijden en blijft nog lesgeven aan ouderen en mensen met dementie.

Bron: Eigen redactie
Foto: PR Muzehof

2007, 2024

Drie vervoersbedrijven willen graag treinen laten rijden in de Achterhoek en Rivierenland

By |

Vervoerder Arriva kan de borst nat maken de komende maanden. Bij de provincie hebben zich nog twee andere vervoersbedrijven gemeld die heel graag de treinen willen laten rijden door de Achterhoek en Liemers. Het gaat om EBS en Keolis.

Op dit moment heeft Arriva nog de zogenoemde concessie voor het openbaar vervoer in de Achterhoek. Deze loopt tot december 2025. In oktober van dit jaar moet duidelijk worden wie het vervoer gaat uitvoeren in de regio. Dat besluit wordt genomen door de provincie Gelderland.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/bronckhorst/drie-vervoersbedrijven-willen-graag-treinen-laten-rijden-in-de-achterhoek-en-rivierenland~a6f0159f/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

1907, 2024

Tentoonstelling Mooiste Gezichten van Zutphen geopend

By |

Wethouder Sjoerd Wannet heeft de tentoonstelling ‘Mooiste Gezichten van Zutphen’ geopend, die onder andere te zien is in de hal van het stadhuis. Fotograaf Frank Mossink maakte in 2023 zijn honderdste portretfoto en deelde vanaf dat moment wekelijks zijn Mooiste Gezichten portretten van Zutphenaren in het Contact.

Zijn foto’s en de verhalen erachter zijn inmiddels een begrip geworden en brengen mensen in de stad samen. De positieve reacties op de Mooiste Gezichten tonen aan hoe geïnteresseerd mensen in elkaar zijn. De portretten zijn te bewonderen op verschillende populaire locaties in het centrum en in de wijken van Zutphen en Warnsveld. Frank: “Met dit project willen we de stad laten genieten van deze prachtige portretten en de verhalen erachter.” De QR-code op de expositie flyers laat de verhalen achter de geportretteerde mensen zien, waarbij Frank Mossink persoonlijk uitlegt waarom hij juist die persoon koos om te fotograferen. De tentoonstelling maakt deel uit van de Fotozomer 2024 waardoor het nog meer mensen bereikt.

Bron: Eigen redactie
Foto: Gemeente Zutphen

1807, 2024

World Press Photo voor 10e jaar in Zutphen

By |

Voor de tiende keer is de World Press Photo tentoonstelling in Zutphen begonnen. T/m 4 augustus kun je in de Walburgiskerk de wereldberoemde fototentoonstelling zien. Het omvat een indrukwekkende expositie die het werk toont van de beste nieuws- en documentaire fotografen uit de hele wereld.

Uit een totaal van 61.000 ingezonden foto’s, gemaakt door bijna 3900 fotografen uit 130 landen, zijn door een onafhankelijke jury de winnaars geselecteerd. De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto van een Palestijnse vrouw die het lichaam van haar nichtje vasthoudt. De foto geeft volgens de jury een metaforische én letterlijke inkijk in het ‘onvoorstelbare verlies’. De Eervolle vermelding gaat dit jaar naar Arlette Bashizi die in 2022 een foto maakte van een krachtige vrouw met bloemen voor haar hoofd als ‘symbool’ voor de burgeroorlog in Ethiopië.

Bron: Eigen redactie
Foto: Arlette Bashizi

1707, 2024

Inwoners Zutphen willen park bij Den Elterweg

By |

Uit onderzoek van de gemeente Zutphen is gebleken dat inwoners graag een stadspark willen op de plek waar nu nog elektriciteit kabels hangen. Langs de Den Elterweg zullen deze kabels onder de grond gaan, waardoor er ruimte is voor een andere invulling.

Het grootste gros van de mensen geeft aan een natuurpark op die plek te willen met plek voor bijvoorbeeld bos, water en stadslandbouw. Er waren ook andere ideeën zoals een bio-café, buitenactiviteiten als yoga, excursies verzorgen en een openluchttheater. Met deze input van inwoners gaat de gemeente verder aan het werk met de Omgevingsvisie. Deze visie moet een beeld gaan geven van Zutphen in 2040. In 2025 wordt er een plan gemaakt waarin staat waaraan een stadsklimaatpark moet voldoen. In 2026 wordt een concreet voorstel gemaakt en liggen de kabels onder de grond.

Bron: Eigen redactie
Foto: Eigen redactie

1607, 2024

Zutphen zich wil wapenen tegen nieuwe fastfoodrestaurants: ‘We zijn wakker geschud’

By |

Een McDonald’s tussen de weilanden of een KFC in de binnenstad. Zutphen moet er niet aan denken en neemt maatregelen om ontwikkelingen zoals in het buitengebied van Warnsveld voortaan te voorkomen.

Grote protestborden langs de weg, een petitie die duizenden keren werd ondertekend en een burgemeester die het plan het liefst hoogstpersoonlijk van tafel veegt. De mogelijke komst van een nieuwe vestiging van McDonald’s in het buitengebied van Warnsveld, bij Zutphen, maakte begin dit jaar de tongen los.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/zutphen-zich-wil-wapenen-tegen-nieuwe-fastfoodrestaurants-we-zijn-wakker-geschud~ae807960/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie