1206, 2024

Zutphen roept happy hours een halt toe: ‘Geen fan van dat iedereen laveloos in de goot ligt’

By |

Bier en wijn voor stuntprijzen tijdens het stappen. De gemeente Zutphen wil er vanaf. Deze zogenoemde happy hours worden niet verboden, maar de minimumprijs die kroegeigenaren moeten rekenen wordt flink opgeschroefd. En dat is niet de enige maatregel om drankoverlast in de binnenstad tegen te gaan.

Wie tijdens een happy hour een kroeg bezoekt, kan een een uurtje goedkoop drank drinken. Hoewel steeds minder kroegen in Zutphen de uren nog aanbieden, levert het volgens de gemeente Zutphen te vaak overlast op. De regels voor de happy hours worden daarom flink aangescherpt.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/zutphen-roept-happy-hours-een-halt-toe-geen-fan-van-dat-iedereen-laveloos-in-de-goot-ligt~a8288b25/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

1106, 2024

Komt er een Gelders Museum? Provincie zet stappen, maar zekerheid is er nog niet

By |

Voordat de provincie Gelderland beslist of er een Gelders Museum gaat komen, laat zij eerst de haalbaarheid onderzoeken. De van Omroep Gelderland bekende Ridders van Gelre, René Arendsen en Bas Steman, pleiten al jaren voor zo’n provinciaal museum. Nu zet de provincie de eerste stappen, maar zekerheid is er nog niet.

Na de afgelopen provinciale verkiezingen werd het plan voor een Gelders Museum ook opgenomen in het provinciaal coalitieakkoord. Vervolgens waren het de Ridders van Gelre zelf die dat plan nog eens extra concreet maakten: ze kwamen in januari samen met de gemeente Zutphen met een voorstel om het museum in die stad te vestigen.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/deventer/komt-er-een-gelders-museum-provincie-zet-stappen-maar-zekerheid-is-er-nog-niet~a06ac8b5/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

1006, 2024

Alzheimer Café Zutphen over ‘De casemanager’

By |

In een nieuwe editie van het Alzheimer Café Zutphen staat de casemanager centraal. Ook als dementie speelt lukken veel dingen nog wel. Maar er komen nieuwe uitdagingen in het leven van mensen met dementie en hun naasten. Wat kun je thuis aan ondersteuning inschakelen, wie kan helpen?

Casemanagers dementie Karin Gieling en Wilma Berns komen op 19 juni uitleg geven over wat zij kunnen betekenen. In het Alzheimer Café komen mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks samen. Het is een plek om lotgenoten te ontmoeten.

Tijdens de informele bijeenkomst, krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen. Als er behoefte is aan een luisterend oor of advies, kan er gratis gebeld worden naar De DementieLijn. Deze is dagelijks van 09:00 tot 23:00 uur bereikbaar op 0800-5088. Het Alzheimer Café Zutphen zal op 19 juni vanaf 19:00u plaatsvinden in Het Bornhof.

Bron: Eigen redactie
Foto: Alzheimer Café Zutphen

906, 2024

World Press Photo voor 10e jaar in Zutphen

By |

Na de opening in Amsterdam strijkt de internationale World Press Photo tentoonstelling voor de 10e keer neer in Zutphen. Van 12 juli t/m 4 augustus is de fototentoonstelling te zien in de Walburgiskerk. Een indrukwekkende expositie die het werk toont van de beste nieuws- en documentaire fotografen uit de hele wereld.

Uit een totaal van 61.062 ingezonden foto’s, gemaakt door 3851 fotografen uit 130 landen, zijn door een onafhankelijke jury de winnaars geselecteerd. De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto van een Palestijnse vrouw (36) die het lichaam van haar nichtje (5) vasthoudt. Het meisje werd in haar huis gedood door een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in Gaza. De foto geeft volgens de jury een metaforische én letterlijke inkijk in het ‘onvoorstelbare verlies’. De foto heeft volgens de jury meerdere lagen. Het representeert het verliezen van een kind, de worsteling van het Palestijnse volk en de meer dan 31.000 Palestijnse doden. Kees Vos, bestuurslid van de Walburgiskerk en lid van de WPP-werkgroep organisatie WPP Zutphen zegt nog nooit zo geraakt te zijn door de foto’s als dit jaar en is nog meer overtuigd van het belang dat fotojournalisten de geschiedenis van vandaag in beeld vastleggen. De Eervolle vermelding gaat dit jaar naar Arlette Bashizi die een foto maakte van een krachtige vrouw met bloemen voor haar hoofd als ‘symbool’ voor het Ethiopische conflict. Deze eindigde in 2022 met ongeveer 600.000 slachtoffers, terwijl miljoenen anderen extreme hongersnood leden. Hoewel de precieze cijfers moeilijk te verifiëren zijn, stelt een omvattende studie dat tijdens de oorlog meer dan 100.000 vrouwen het slachtoffer werden van seksueel geweld. World Press Photo tentoonstelling is van 12 juli t/m 4 augustus dagelijks te bezoeken in de Walburgiskerk.

Bron: Eigen redactie
Foto: Arlette Bashizi

806, 2024

Zutphen steunt miljonairsbelasting

By |

Mensen die meer dan 5 miljoen euro bezitten iets meer bij laten dragen aan de samenleving. Massaal spraken Zutphenaren afgelopen zaterdag hun steun uit voor deze miljonairsbelasting. Voor de sociale vooruitgang is het volgens de Zutphense SP hard nodig om de welvaart te herverdelen, in plaats van de samenleving te verdelen.

 

In het Waterkwartier gingen SP’ers in gesprek met het winkelende publiek en deur aan deur in de buurt. Ook Debbie van Dijk ervaarde veel steun van mensen voor de miljonairsbelasting. Van alle kandidaten voor de Europese verkiezingen is zij de enige Zutphense kandidaat. Van Dijk: “Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB laat de ongelijkheid toenemen, maar dat hoeven we niet te accepteren. Een bescheiden belasting voor de 0,3% rijkste Nederlanders, levert 12,7 miljard euro op. Hiermee kunnen we flink investeren in onze zorg, volkshuisvesting, onderwijs en energie. De superrijken gaan het niet voelen, maar de levens van miljoenen Nederlanders ga je er compleet mee veranderen.”

Carla Piek ziet dit plan helemaal zitten. Al ruim 30 jaar woont ze in het Waterkwartier en zaterdag zette zij als een van de eersten haar handtekening. “Hoe eerder een miljonairsbelasting hoe beter. Terwijl de rijken steeds rijker worden, betalen velen huurders zoals ik ieder jaar meer. De huren zijn al zo hoog, en volgende maand stijgen de huurprijzen weer met 5,3%. Dat is te gek voor woorden.”

Van Dijk ziet ook kansen om de druk in Europa op te voeren om de allerrijksten extra te laten betalen. Maar daar is wel iets voor nodig, zegt ze: “Dit krijgen we alleen voor elkaar als mensen hiervoor opkomen. Dus kom op waar je voor staat én achter staat. En laat dat horen op 6 juni bij de Europese verkiezingen door een stem op de SP.’’

 

Bron: Eigen redactie

Foto: SP Zutphen

706, 2024

Studenten Aventus winnen Groenpact Impactprijs met Solis Waterstoftrekker

By |

Het team van enthousiaste studenten van Aventus heeft maandag 3 juni 2024 de felbegeerde Groenpact Impactprijs gewonnen in de categorie mbo. Hun innovatieve project, de Solis Waterstoftrekker, werd geprezen om zijn baanbrekende karakter en praktische toepasbaarheid. Ze wonnen een cheque van maar liefst €2.500,-

Hendrie van Ee, docent Aventus vertelt; “Tijdens het prijzenevent waren de studenten aanvankelijk wat nerveus, vooral omdat ze als enige genomineerden uit de technische hoek kwamen. De andere projecten concentreerden zich op planten en voedsel. Maar het juryrapport was lovend.” Volgens de jury is de Solis Waterstoftrekker is niet alleen een goed idee, maar ook goed uitgewerkt. Het kan worden geïntegreerd in bestaande tractoren en heeft daardoor het potentieel om de landbouwsector duurzamer te maken. Bovendien is het project overdraagbaar, zodat de volgende lichting studenten ermee aan de slag kan.

Bron: Eigen redactie
Foto: Groenpact

606, 2024

Gemeente Zutphen viert afronding van project met parade en foodtruckfestival

By |

In Zutphen is het gebiedsprogramma Rivier in de Stad, met onder andere de herinrichting van de IJsselkade, afgerond. De voltooiing van het programma wordt aankomend weekend gevierd. 

Ruim tien jaar geleden ging het project Rivier in de Stad van start. Het gebiedsprogramma moest zorgen voor een betere verbinding tussen de Zutphense binnenstad, de IJssel en De Hoven. Het doel: een waterveilige stad, met volop ruimte voor recreatie en toerisme.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/gemeente-zutphen-viert-afronding-van-project-met-parade-en-foodtruckfestival~a9e29c39/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

406, 2024

Hoogwaterpiek in de IJssel in aantocht na noodweer in Duitsland

By |

Er komt opnieuw een hoogwatergolf aan. En dat terwijl het IJsselwater net gedaald is en de uiterwaarden nog amper weer droog zijn. Door de extreme weersomstandigheden in Zuid-Duitsland komt er weer een golf op ons af, die hoger is dan de vorige, enkele weken geleden.

Komend weekend stromen plekken zoals het Verlaagde Wellepad in Deventer nog weer dieper onder water. De piek van het hoogwater wordt vrijdag bij Lobith verwacht en zal naar verwachting 13,25 meter bereiken, volgens waterstanddeskundige Alphons van Winden van waterpeilen.nl. In Nederland wordt aanvankelijk vooral gekeken naar de waterstanden bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenstroomt. Meestal bereikt de piek Deventer zo’n twee dagen later.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/binnenland/hoogwaterpiek-in-de-ijssel-in-aantocht-na-noodweer-in-duitsland~a9fb326c/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

306, 2024

Zutphen gaat het helemaal anders doen, ‘gewone’ inwoners krijgen stem met burgerberaad

By |

Politiek een ver-van-je-bedshow? Niet meer in Zutphen. Een nog te organiseren burgerberaad moet ervoor zorgen dat ‘gewone’ inwoners mee gaan besluiten over heikele kwesties. In eerste instantie over de vraag hoe op een rechtvaardige manier de CO2-uitstoot in 2050 met 95 procent teruggebracht kan worden. ,,We gaan een zwaarwegend advies toekennen aan het burgerberaad.’’

Met een burgerberaad krijgen inwoners uit alle lagen van de samenleving de kans om mee te denken over moeilijke maatschappelijke thema’s. Zie het als een denktank van ‘gewone mensen’ die de politiek adviseert over belangrijke vraagstukken.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/zutphen-gaat-het-helemaal-anders-doen-gewone-inwoners-krijgen-stem-met-burgerberaad~aa142334/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

206, 2024

Kustkracht zoekt talkshow-makers voor Zutphens programma

By |

De Kustkracht is op zoek naar presentatoren voor een Zutphense talkshow. In deze talkshow kan er van alles gebeuren: interviews, reportages en muziekoptredens. In de talkshow komt nieuw talent aan bod en is er aandacht voor thema’s als cultuur, de Zutphense samenleving en alles wat jongeren in Zutphen bezighoudt.

De voorbereidingen vinden plaats in wijkcentrum Waterkracht. Meewerken aan de talkshow kan als interviewer, reporter, redacteur, filmer of editor. Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar info@beeldbrengers.tv. Mediamakers van productiehuis Beeldbrengers begeleiden deze talkshow. De Zutphense jongerentalkshow is onderdeel van Kunstkracht, gevestigd in het Waterkwartier en is een samenwerking van Muzehof centrum voor de kunsten, Beeldbrengers, Bij de bieb en Waterkracht en wordt gesteund door gemeente Zutphen het VSBfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en Cultuurfonds Gelderland.

Bron: Eigen redactie
Foto: Beeldbrengers