1104, 2024

Doe mee met beplantingsproject ‘Maak je erf goed Gelderland’

By |

Inwoners in het buitengebied van Gelderland kunnen zich nu aanmelden voor het beplantingsproject Maak je erf goed Gelderland. Het Cultuurfonds Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) willen een impuls geven aan het cultuurlandschap met streekeigen erven en bijbehorende beplanting.

Inwoners krijgen advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen om de biodiversiteit te versterken. Denk aan karakteristieke landschapselementen zoals knotwilgen, vogelbosje, elzenrijen, houtsingel, struweelhagen en/of hoogstambomen. Op donderdag 25 april organiseren zij hierover een webinar. Het beplantingsproject is een unieke kans voor inwoners in het buitengebied van Gelderland, die hun erven willen verfraaien met streekeigen beplanting. Na aanmelding maakt een adviseur van SLG op basis van de wensen van de eigenaar een landschapsplan met de in het landschapstype bijpassende struiken en bomen, en brengt indien nodig een veldbezoek. Naast een uitgewerkt plan ontvangen deelnemers een aanbieding voor betaalbare aanschaf van beplanting om het erf aantrekkelijker te maken. Komende winter wordt het plantmateriaal thuisbezorgd. Met het beplantingsproject Maak je erf goed Gelderland willen het Cultuurfonds Gelderland en SLG-landschapselementen terugbrengen en zo de biodiversiteit bevorderen en de identiteit van onze omgeving versterken.

Bron: Eigen redactie
Foto: Marcel de Bont

1004, 2024

‘Kamers met Aandacht’ mogelijk tijdelijke woonoplossing

By |

Stichting Kamers met Aandacht zoekt namens de gemeente Zutphen een woonruimte voor jongeren. ‘Kamers met Aandacht’ is een nieuwe, tijdelijke woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar, die niet of niet meer thuis of in een zorginstelling kunnen en willen wonen.

De voorwaarde is dat de kamer minimaal 1 jaar verhuurd kan worden en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ geboden wordt en op welke manier. Wanneer er een persoon een eigen kamer heeft, wordt er gezorgd voor begeleiding van een eigen hulpverlener. Meer informatie is te vinden op kamersmetaandacht.nl

Bron: Eigen redactie
Foto: Eigen redactie

904, 2024

Bekende pandeigenaar Van T. na 35 jaar opnieuw opgepakt in zaak Duncan Zwakke uit Zutphen

By |

Opnieuw is een verdachte opgepakt in de vermissingszaak van Duncan Zwakke uit Zutphen. De politie heeft vanochtend de 62-jarige E.J. van T. opgepakt. Hij is de broer van G.J. (60), die een dag eerder werd aangehouden. Het onderzoek lijkt daarmee in een stroomversnelling te zijn gekomen.

Duncan Zwakke verdween 35 jaar geleden spoorloos. Dankzij nieuwe opsporingstechnieken in een kelder in Zutphen lijkt er ineens volop beweging te zitten in deze cold case.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/bekende-pandeigenaar-van-t-na-35-jaar-opnieuw-opgepakt-in-zaak-duncan-zwakke-uit-zutphen~a43b03ae/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

804, 2024

Ga direct naar de gevangenis: 25 mei open dag PI Achterhoek

By |

De normaal gesproken hermetisch gesloten deuren van penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen zwaaien eenmaal per jaar open voor een select gezelschap nieuwsgierigen. Zaterdag 25 mei is het weer zo ver. Dan houdt de gevangenis opnieuw een open dag. Maximaal 240 bezoekers die zich vooraf hebben aangemeld, krijgen dan een uitgebreide rondleiding.

Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 30 april aanmelden door een mail te sturen naar PIachterhoek.opendag@dji.minjus.nl met hierin de gegevens van de personen die de open dag willen bezoeken. De aanmelding is pas geldig wanneer deze is bevestigd met een uitnodigingsbrief vanuit de penitentiaire inrichting. De gevangenis is tijdens de open dag op 25 mei gewoon in bedrijf, om die reden is er ‘slechts’ plek voor maximaal 240 bezoekers. Er geldt een minimumleeftijd van veertien jaar. Kinderen vanaf deze leeftijd zijn alleen welkom onder begeleiding van een volwassene. De penitentiaire inrichting Achterhoek, gevestigd op het bedrijventerrein Revelhorst in Zutphen heeft plek voor 234 gedetineerden en heeft zowel de bestemming van gevangenis als Huis van Bewaring. Ook de gevangenis heeft te maken met de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Reden voor PI Achterhoek om donderdag 13 juni een wervingsavond te houden. “Belangstellenden kunnen zich die avond een beeld vormen van het werken met gedetineerden. De aanmelding hiervoor gaat binnenkort van start. Onder andere via onze LinkedIn-pagina”, vertelt directeur Danny Vette. Meer informatie is te vinden via www.werkenbijdji.nl/achterhoek.

Bron: Eigen redactie
Foto: PI Achterhoek

704, 2024

Zwolle en Zutphen krijgen extra geld van het Rijk voor de aanpak van jeugdcriminaliteit

By |

Nog eens twintig gemeenten, waaronder Zwolle en Zutphen, krijgen de komende drie jaar 500.000 euro extra van het Rijk om jeugdcriminaliteit tegen te gaan in kwetsbare wijken. Met dat geld kunnen deze gemeenten plannen maken om te voorkomen dat jongeren tussen de 8 en 27 jaar in de criminaliteit belanden of daarin doorgroeien.

Dat hebben demissionair ministers Dilan Yeşilgöz en Franc Weerwind donderdag gemeld aan de Tweede Kamer. Eerder kregen 27 andere gemeenten (zoals Almere) hiervoor al structureel extra geld. Daarbij lag de focus vooral op ‘grootstedelijke’ gebieden.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zwolle/zwolle-en-zutphen-krijgen-extra-geld-van-het-rijk-voor-de-aanpak-van-jeugdcriminaliteit~a12d52fe/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

704, 2024

De mantelzorger centraal in nieuw Alzheimer Café

By |

Het Alzheimer Café Zutphen e.o. gaat informatie geven en wil graag in gesprek over de mantelzorger. Op woensdag 17 april is iedereen wederom van harte welkom in Buurtcentrum Het Bornhof.

Hoe is het om mantelzorger te zijn van je vader, moeder broer of zus die op jonge leeftijd de diagnose dementie krijg? Sandra van de Griendt zal te gast zijn en vertelt over haar ervaringen. Ook laat zij zien hoe zij als beeldend kunstenaar haar beleving heeft vormgegeven. Van ervaringen en het stellen van vragen. Tijdens de informele bijeenkomst, krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen. In de pauze en na afloop van het café kan men terecht bij de leestafel. Hierop liggen verschillende brochures van Alzheimer Nederland (welke men gratis mee mag nemen) en ook boeken ter inzage of om te lenen. Als men behoefte heeft aan een luisterend oor of advies, kan men gratis bellen naar De DementieLijn. Deze is dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur bereikbaar op 0800-5088. Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland.

Bron: Eigen redactie
Foto: Alzheimer Café Zutphen e.o.

604, 2024

Gemeente Zutphen herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

By |

De gemeente Zutphen heeft deze week op twee momenten slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Als eerste de 9 verzetsstrijders die 79 jaar geleden om het leven kwamen op de IJsselkade. Bij deze herdenking waren ook leerlingen van KC De Bongerd.

In de middag was een herdenking bij het Witte Kruisje op het Paul van Borkplantsoen in Leesten Oost. Het witte kruisje markeert de plek waar corporaal A.P. Periard op 4 april 1945 als één van de eerste Canadese militairen is gesneuveld bij de bevrijding van Leesten. Na de samenkomst bij het Witte Kruisje was een korte herdenking bij het monument voor de Canadese Militairen aan de Kerkhofweg. Daarna hebben burgemeester Wimar Jaeger en Sergeant Nicole Mitchell het straatnaambord van de Higgingsstraat onthuld. Luitenant Percy Dexter Higgins sneuvelde op het terrein van het Groot Graffel, wat nu GGnet is.

Bij de herdenking waren niet alleen burgemeester Wimar Jaeger, de Stichting Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld en leerlingen van groep 6 van de Lea Dasbergschool aanwezig, ook de Canadese ambassadeur, Hugh Adsett, en zijn vrouw kwamen er speciaal voor naar Zutphen. Daarnaast waren er familieleden van Harry Gervais, die op 4 april 1945 sneuvelde, de Royal Canadian Legion Branch 005 Color Party (de vlaggendragers) en 48th Highlanders of Canada Pipes & drums.

Bron: Eigen redactie
Foto: Gemeente Zutphen

504, 2024

Schenking en publicatie van elf bijzondere munten van een muntschat uit de Tachtigjarige Oorlog

By |

Het jaar 2023 van team archeologie van de gemeente Zutphen werd afgesloten met een bijzondere schenking. Leden van de familie Kelderman, de voormalige bakker in de Turfstraat, schonken in totaal elf zilveren munten uit een muntschat die in 1932 in de kelder van Turfstraat 4 werd gevonden. De munten vertellen een bijzonder verhaal over de oorlogsdreigingen rond 1580 in Zutphen.

De schatvondst werd al in 1932 gedaan tijdens het wegbreken van een oude hout gestookte broodoven. Bakker Kelderman sr. wilde meer ruimte in de kelder en een moderne oven. Tijdens graafwerk stuitten de werklieden op een lap textiel met daarin ongeveer 25 zilveren munten. De Zutphensche Courant van 11 februari 1932 berichtte over de muntschat. De munten vertellen het verhaal van de onzekere tijden rond 1580, midden in de Tachtigjarige Oorlog. Zutphen was in 1580 voor de tweede maal aan de zijde van de Nederlandse Opstand gekomen en de Spanjaarden dreigden de stad opnieuw met geweld in te nemen. De munten zijn opgenomen in de collectie van het archeologisch depot en zullen vanaf medio april te bewonderen zijn in het Stedelijk Museum Zutphen in de Hof van Heeckeren.

Bron: Eigen redactie
Foto: Gemeente Zutphen

504, 2024

Zwemvereniging uit Zutphen houdt het nog één seizoen vol: ‘Maar na komend jaar is het wel klaar’

By |

Zwemmers van zwemvereniging De IJsselmeeuwen kunnen in ieder geval komend seizoen nog in het water van zwembad de IJsselslag plonsen. De financieel geplaagde zwemvereniging heeft de opgezegde huur teruggetrokken. ,,We kunnen het nog één seizoen volhouden.’’

De geldzorgen voor De IJsselmeeuwen waren begin dit jaar dusdanig groot dat het bestuur van de Zutphense zwemvereniging geen andere optie zag dan de huur van het zwembad na de zomer op te zeggen. Daar komen de IJsselmeeuwen nu op terug. Deels omdat de gemeente kijkt naar een oplossing om de vereniging toekomstbestendig te maken.

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/zwemvereniging-uit-zutphen-houdt-het-nog-een-seizoen-vol-maar-na-komend-jaar-is-het-wel-klaar~a2089934/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie

404, 2024

Mysterie rondom verdwenen Duncan (31) groter: onderzoekers politie duiken opnieuw beruchte cafékelder in

By |

Onderzoekers van de politie zijn opnieuw in een pand in de binnenstad van Zutphen om onderzoek te doen naar de in 1989 verdwenen Duncan Zwakke. Het nieuwe onderzoek richt zich op hetzelfde pand als waar medio maart al in een kelder naar sporen is gezocht. Het mysterie rondom de verdwenen Zutphenaar wordt hiermee alleen maar groter. ,,Vanaf het begin schokkende verhalen gehoord.’’

Ruim een week geleden vertrokken de laatste onderzoekers van de politie uit de kelder van het pand aan de Nieuwstad, in het historische centrum van Zutphen. De politie meldde dat het onderzoek ter plekke was afgerond. Maar deze woensdag zijn opnieuw leden van de politie het statige pand van de bekende pandeigenaar Evert-Jan van Til in. Op zoek naar wat precies?

Lees hier verder: https://www.destentor.nl/zutphen/mysterie-rondom-verdwenen-duncan-31-groter-onderzoekers-politie-duiken-opnieuw-beruchte-cafekelder-in~a3cf73cd/

Bron: De Stentor
Foto: Eigen redactie