Sinds dit jaar kunnen we niet meer in Zutphen terecht voor het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Terwijl jarenlange sociale strijd nodig was om deze vorm van preventieve zorg af te dwingen, wordt het nu afgebroken waar we bij staan. Zwijgzaam toekijken is geen optie, vindt Fienke van Veen.
Het verplaatsen van het onderzoek naar Deventer maakt haar boos, omdat ze zelf borstkanker heeft gehad en dus weet hoe belangrijk het is om deze ziekte te voorkomen.
Volgens van Veen kun je je afvragen of 15 kilometer reizen dan zo ver is. “Als je een auto hebt of vrienden die je even wegbrengen is dat geen probleem. Maar als je dat niet hebt en slecht ter been bent, kan de verplaatsing naar Deventer genoeg reden zijn om de tweejaarlijkse oproep een keer over te slaan. En precies deze verschillen tussen mensen waren ooit aanleiding om het in 1990 gestarte bevolkingsonderzoek naar borstkanker juist laagdrempeling en vooral dichtbij te organiseren.” Volgens de organisatie achter het bevolkingsonderzoek is de locatie Zutphen opgeheven vanwege een tekort aan personeel. “Maar een personeelstekort komt niet uit de lucht vallen”, zegt van Veen. “Het is geen oorzaak, maar een symptoom. Het bevolksingsonderzoek terug in Zutphen is niets te veel gevraagd. Er zijn al te veel zorgvoorzieningen verdwenen. Sociale strijd is het antwoord op sociale afbraak. Ik ga ervanuit dat de gemeente aan onze kant staat, anders verplaatsen we dat coalitieakkoord met die lege woorden preventief verderop, naar de oud-papierbak.”
Bron: Eigen redactie
Foto: RIVM