De gemeente Zutphen heeft deze week op twee momenten slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Als eerste de 9 verzetsstrijders die 79 jaar geleden om het leven kwamen op de IJsselkade. Bij deze herdenking waren ook leerlingen van KC De Bongerd.

In de middag was een herdenking bij het Witte Kruisje op het Paul van Borkplantsoen in Leesten Oost. Het witte kruisje markeert de plek waar corporaal A.P. Periard op 4 april 1945 als één van de eerste Canadese militairen is gesneuveld bij de bevrijding van Leesten. Na de samenkomst bij het Witte Kruisje was een korte herdenking bij het monument voor de Canadese Militairen aan de Kerkhofweg. Daarna hebben burgemeester Wimar Jaeger en Sergeant Nicole Mitchell het straatnaambord van de Higgingsstraat onthuld. Luitenant Percy Dexter Higgins sneuvelde op het terrein van het Groot Graffel, wat nu GGnet is.

Bij de herdenking waren niet alleen burgemeester Wimar Jaeger, de Stichting Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld en leerlingen van groep 6 van de Lea Dasbergschool aanwezig, ook de Canadese ambassadeur, Hugh Adsett, en zijn vrouw kwamen er speciaal voor naar Zutphen. Daarnaast waren er familieleden van Harry Gervais, die op 4 april 1945 sneuvelde, de Royal Canadian Legion Branch 005 Color Party (de vlaggendragers) en 48th Highlanders of Canada Pipes & drums.

Bron: Eigen redactie
Foto: Gemeente Zutphen