Over drie interessante onderzoeken van team archeologie van de gemeente Zutphen zijn nu drie boeken uitgebracht. Het zijn de nummers 160, 161 en 162 in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties.
De boeken hebben uiteenlopende onderwerpen. ZAP 160, Zwevende Erven, is de scriptie van Krijn Wilkens. De afgestudeerde jonge archeoloog van Saxion deed onderzoek naar de effecten van klimaatveranderingen op de vestigingskeuze van mensen in en om Zutphen tussen 1500 voor Christus tot 1500 na Christus. Een uniek onderzoek en zeer relevant in relatie tot de actualiteit.
ZAP 161 Sporen uit de ijzertijd, middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog in Warnsveld biedt zeer veel nieuwe inzichten in de lange bewoningsgeschiedenis van Warnsveld aan de hand van het archeologisch onderzoek tijdens de rioolvervanging in het zuidelijk deel van het oude dorp. De tijdreis voert van een 2700 jaar oude en mysterieuze kuil tjokvol vondsten in de Oranjelaan, via 1100 jaar oude boerenerven in de Kremerskamp naar de strijd tijdens de bevrijding van Warnsveld op 4 april 1945 op het Schoolplein. ZAP 165 gaat over een heuse schatvondst die bakker Kelderman in 1932 deed in het pand Turfstraat 4. De muntschat is in verband te brengen met de angstige dagen van de Tachtigjarige Oorlog, rond 1580. Wie begroef de schat? Wanneer? En waarom? De eerste exemplaren overhandigde Michel Groothedde, aan wethouder Sjoerd Wannet, die er direct nieuwsgierig in bladerde: “Met deze publicaties laat Zutphen weer zien dat het een echt erfgoedlaboratorium is. Door de samenwerking met kennisinstellingen, het archief en de archeologische dienst weten wij elke keer het verhaal van Zutphen nog rijker te maken. Een ware kennisexplosie.”
Bron: Eigen redactie
Foto: Gemeente Zutphen