Wie zaterdag door Zutphen liep, waande zich even in de Parijse kunstenaarswijk Montmartre. Het mooie weer in de stad, het zonnetje op de torens van Zutphen en overal kwam je kunstenaars tegen. Vaak zittend op een opvouwbaar krukje of stoeltje, maar ook op de bankjes in de stad.

Het is geen alledaags beeld in Zutphen: Zoveel kunstenaars. En dat klopt ook, want tijdens de gesprekken bleken het allemaal tekenaars te zijn. Of liever gezegd: Urban Sketchers.

En die Urban Sketchers waren speciaal naar Zutphen gekomen om een dagje met elkaar te tekenen. Ze kregen verschillende opdrachten mee en konden daarmee aan de slag gaan. Op de diverse locaties in de stad kregen ze tips van vrijwilligers om hun werk verder te perfectioneren.

Volgens de website van Stichting Urban Sketchers Nederland wordt ‘Urban Sketching’ bedreven door tienduizenden mensen over de hele wereld. “We tekenen op locatie, binnen of buiten, vastleggend wat we zien door directe observatie op plakken waar we leven en de plaatsen die we bezoeken.”

Zaterdag 22 juni werd er in een Zutphen een bijeenkomst georganisseerd voor Urban Sketchers. Ze verzamelden rond 11:00 uur bij ‘Dat Bolwerck’ aan de Zaadmarkt in Zutphen. Na een korte instructie trokken zo’n 150 tekenaars de stad in. Wie over de schouders meekeek zag de prachtigste tekeningen voorbij komen en Zutphen met haar prachtige torens was bij iedereen goed herkenbaar.

Door: Rutger Jongejan
Foto: Rutger Jongejan – RTV Berkelstroom