In een recent interview heeft Anno Waterlander, een fervent pleitbezorger voor samenwerking tussen sportverenigingen in Zutphen, zijn visie gedeeld over de toekomst van verenigingsverbanden.

“Het doel is eigenlijk om verbinding te leggen tussen verenigingen onderling. We moeten het gewoon met elkaar doen,” aldus Waterlander. Hij is inmiddels anderhalf jaar actief bezig binnen Actief Zutphen en heeft in die tijd gemerkt dat verenigingen vaak los van elkaar opereren. “Verenigingen werken eigenlijk allemaal zeer zelfstandig. En ik ben van mening dat we op heel veel gebieden samen kunnen werken. Dat we daar echt wel stappen kunnen maken,” voegde hij toe.

Waterlander benadrukte dat samenwerking niet alleen kan bijdragen aan een sterkere financiële positie van verenigingen, maar ook aan een betere pedagogische omgeving. “Vanuit de gemeente komt er een opdracht. Dat geld is landelijk voor de sociaal veilige sportomgeving creëren voor alle leden binnen een vereniging. Daar zitten een aantal zaken aan vast. Nou ja, dat moet je gewoon eigenlijk met elkaar op gaan pakken,” legde hij uit.

Hij ziet sportcafés als een ideale gelegenheid om deze samenwerking te bevorderen. “Dan zijn sportcafés echt wel mooie momenten om bij elkaar te komen. Om thema’s te behandelen. Om elkaar te leren kennen op een wat informelere wijze,” zei Waterlander.

Waterlander roept verenigingen op om de handen ineen te slaan en gezamenlijk te werken aan een sterkere en veiliger sportomgeving.

Door: Yorick Knol
Foto: Actief Zutphen