Wie heeft de beste restauratie in de gemeente Zutphen uitgevoerd? Dit jaar wordt de Paltsprijs opnieuw uitgereikt, een tweejaarlijkse prijs voor particulieren en bedrijven die hun pand of locatie zodanig hebben gerestaureerd dat de (historische) beeldkwaliteit is versterkt.

De Paltsprijs, een initiatief van het Wijnhuisfonds, stimuleert het behoud en herstel van Zutphens gebouwde culturele erfgoed. De winnaar wordt bekendgemaakt rond Open Monumentendag en ontvangt een oorkonde, een gevelschildje en een aanmoedigingspremie van €1.000. De tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk €500 en €250. De winnaar van de Palts Publiekprijs krijgt €500. Alle cultuurhistorisch waardevolle panden en objecten in de gemeente Zutphen, gerestaureerd en opgeleverd tussen 1 juli 2022 en 1 juli 2024, komen in aanmerking. Dit geldt voor zowel bedrijfs- en woonpanden als locaties zoals tuinen en parken, en objecten in de openbare ruimte. “Een monumentenstatus is niet vereist, maar het moet wel gaan om een bijzonder gebouw waarvan de restauratie de cultuurhistorische kwaliteit van Zutphen versterkt”, aldus Suzan te Brake, directeur van Stichting Wijnhuisfonds. Regulier onderhoud komt niet in aanmerking.

Nomineren kan van 1 tot 25 juni via de website van het Wijnhuisfonds. Na 26 juni beoordeelt een deskundige jury de inzendingen en stelt een shortlist van vijf restauraties op.

Door: Yorick Knol
Foto: Yorick Knol – RTV Berkelstroom