Ruim 1 op de 4 Nederlanders (28% om precies te zijn) heeft in de afgelopen jaren last gehad van muizen in en om het huis. Milieu Centraal is de campagne ‘Voorkom een plaag, begin vandaag’ gestart om plagen van muizen en ratten te voorkomen.

Sanne Janssen, woordvoerder bij Milieu Centraal: “Muizen en ratten zijn onderdeel van onze leefomgeving, maar we hebben ze liever niet in huis. De overlast van deze knaagdieren kun je beter voor zijn. Slechts weinig mensen schakelen een specialistisch bedrijf in om plaagdieren te bestrijden.”

Geen muizenplagen, wel meer ratten
In de regio Zutphen en Brummen is Circulus Berkel verantwoordelijk voor de aanpak van ongediertebestrijding. Woordvoerder Lars van Maanen geeft aan dat er geen zicht is op een toename van het aantal meldingen van muizenplagen. “Wat betreft de ratten zien wij de afgelopen drie maanden in de Circulus gemeenten wel een toename in het aantal meldingen t.o.v. eerder dit jaar en vorig jaar.”

Volgens Circulus Berkel kunnen mensen ook zelf veel doen om een muizen- of rattenplaag te voorkomen: “Door etensresten in en om de woning goed op te ruimen. Ook het voeren van dieren rond het huis en het slecht afsluiten van het eten van huisdieren kan ook muizen en ratten aantrekken. Gaten, kieren en het riool rondom het huis dichten, helpt daarnaast bij het voorkomen van een muizen- of rattenplaag in huis.”

De woordvoerder van de gemeente Brummen geeft aan dat particulieren zelf verantwoordelijk zijn voor het voorkomen en bestrijden van een muizenplaag. Wel is het een wettelijke taak van de gemeente om zwarte en bruine ratten te bestrijden als ze overlast veroorzaken. “Het is ook onze zorgplicht om te voorkomen dat ratten ziektes verspreiden.”

Dat de aangesloten gemeentes en Circulus Berkel geen toename zien van het aantal muizenplagen, wil niet zeggen dat die toename er niet is. Voor de bestrijding van een muizenplaag zijn ook veel commerciële partijen actief. Zij worden door particulieren zelf ingeschakeld en hebben geen meldingsplicht naar bijvoorbeeld een gemeente of andere overheidsinstantie.

Op de website plaagvoorkomen.nl van Milieu Centraal zijn tips te vinden. Ook is er een speciale toolkit ontwikkeld voor gemeentes om de inwoners te informeren.

Door: Rutger Jongejan
Foto: Milieu Centreaal