Tekst : Manuel Guerra Perrez, Naomi Montroos

Vertaling SP-NL: Naomi Montroos

ZUTPHEN – Het festival Jazz & So laat drie dagen lang zien dat de muziekgenre jazz nog steeds hip is. Tijdens het weekend van 25, 26 en 27 oktober veroverde jazzmuziek de stad. Het is het derde opeenvolgende jaar dat het festival in Zutphen plaats vond.

Het festival begon op vrijdag in het verpleeghuis en verzorgingshuis Sutfene in Zutphen. Op zaterdag vermaakten vier bands de stad van 2 uur ’s middags tot 6 uur ’s avonds. Ze liepen door de straten nabij het marktplein. Onder hen bevond zich de Juggets Jazzband. De leider en Grand Marshall van de band is Christ Kardol, 72 jaar oud. De band komt uit Tilburg en bestaat reeds 40 jaar.

De stad hield gelijke tred met jazz ondanks dat de wekelijkse activiteit, zoals de markt ook plaats vond. “Ik ben geen fan van jazz, maar zonder twijfel is het een levendige muziekgenre die me laat dansen. Het heeft veel ritme,” zei Mario Hando (30) uit Peru, die 5 jaar in Zutphen woont. Op de zondag vonden de meeste optredens plaats; 25 jazzbands in de straten, in het museum, in het kunstcentrum Dat Bolwerck, het Luxor Theater, restaurant het Volkshuis, cafés, de Walburgiskerk en in het stadshotel Sweet Silver & Co. In Dat Bolwerck kwamen meer dan 50 mensen bijeen om naar het concert van “The Escarteen Sisters” te luisteren. De Spaanse en Vlaamstalige zussen Laia en Flavia, brachten Nederlandse, Catalaanse, Mexicaanse en Spaanstalige muziek ten gehore. Rosa Wijnstok (59) houdt in principe niet van jazz. Maar ze zag één van de dames van “The Escarteen Sisters” onlangs tijdens het Internationaal Cellofestival Zutphen optreden. Dat inspireerde haar om het jazzoptreden te bezoeken. Waar ze het meest van genoot was het samenspel en de energie van de spelers. Op de zondag was de band “Trio Bas de Jager” ook aanwezig.  “Ik beschouw mezelf niet als een jazz-zanger, we zingen algemene muziek. Maar de jazz bevrijdt me van mijn spanningen en geeft mij veel energie. Tegenwoordig hebben de jongeren in het algemeen, ook een bevrijding van stress nodig. Eigenlijk heeft iedereen het nodig. ” aldus de 23-jarige zanger Bas, van de “Trio Bas de Jager”. Onder de muzikanten die tijdens dit festival in een band speelden, bevonden zich met name op de zondag veel jongeren. Dit suggereert dat de muziekgenre ‘jazz’ voort blijf leven.