Zutphen krijgt een nieuwe culturele trekpleister: in juli opent bezoekerscentrum De Hanzeaat in de Bourgonjetoren zijn deuren. De toren, die momenteel wordt gerenoveerd tot een Hanze gaming toren, zal een levendige en educatieve plek worden waar het verhaal van Zutphen als Hanzestad op een interactieve manier tot leven komt.

De leegstand van de Bourgonjetoren enkele jaren geleden inspireerde de gemeente om er een verhaalcentrum over de Hanze te maken. Samen met Musea Zutphen, de Walburgiskerk en Zutphen Promotie is een veelzijdig programma ontwikkeld dat aantrekkelijk is voor zowel scholieren als gezinnen. Bezoekers kunnen zich verheugen op vijf digitale films, een interactief scherm om de middeleeuwse stad te verkennen, en historische films die de Hanzetijd tot leven brengen. Ook de maquette ‘Zutphen in 1485’ van Constant Willems zal er te zien zijn.

“Met deze transformatie krijgt Zutphen een dynamische nieuwe locatie die zowel educatief als vermakelijk is, en die de rijke geschiedenis van de stad op een vernieuwende manier presenteert”, zo vertelt Lian van der Zon van Erfgoed Gelderland.

Door: Yorick Knol
Foto: Yorick Knol – RTV Berkelstroom