Op 1 juli 1863 schafte het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in de koloniën Suriname en Curaçao. Jaarlijks wordt de afschaffing van de slavernij gevierd met Keti Koti. Pas sinds de eeuwwisseling vieren we Keti Koti ook openlijk in Nederland en is er steeds vaker de roep om hier een erkende feestdag van de te maken.

Ook in Zutphen vieren we Keti Koti. Vorig jaar was aan het de IJsselkade en dit jaar bij en voor buurtcentrum Waterkracht. Er is voor deze verplaatsing gekozen, omdat het buurtcentrum in een wijk ligt met veel diversiteit aan bewoners. Bewoners die niet zelfden afkomstig zijn uit families waar het slavernij verleden voor veel schade heeft gezorgd.

Theatergroep Oost West voerde een voorstelling op, die ging over de verantwoordelijkheden van toen en nu. Hoe voer je de discussie over dit pijnlijke onderwerp en waar liggen de gevoeligheden.

Na het theaterstuk was er de mogelijkheid om samen te eten. Voor het buurtcentrum was een groot terras opgesteld. Er klonk vrolijke muziek, de sfeer was ontspannen en de (gratis) maaltijden vonden gretig aftrek.

Door: Rutger Jongejan
Foto: Rutger Jongejan